Domácí nutella ze stolního mixéru

Když už si teď nemůžeme vyhodit z kopýtka jinak, je třeba si dělat alespoň jiné radosti. Třeba sladké. My jsme vyzkoušeli recept na domácí nutellu, a když jsme ho ochutnali a přivřeli oči, najednou jsme se ocitli doslova v ráji. Na zem nás vrátilo, až když lžičky cinkaly o dno skleničky, kterou jsme vyprázdnili během pár minut. Vyzkoušejte si tento recept také, určitě vám zachutná. Ale pozor, je návykový!

Příprava není nijak složitá, navíc pokud si přiberete na pomoc stolní mixér Sage THE SUPER Q SBL920. Kombinuje 3 výrobky v jednom – standartní mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. Je možné ho použít i s vakuovým nástavcem, který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě. O vysoký výkon se stará motor s příkonem 2400 W. Přístroj má intuitivní ovládání, je vyroben ze špičkových materiálů a je vybaven speciálním nožovým systémem. Robustní kovová základna zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.

počet – 1 sklenička
náročnost – snadné
doba přípravy – cca 1 hodina
 
Suroviny:

400 g lískových oříšků
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
3–4 lžíce kokosového sirupu
1 lžíce kakaa
1-2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)
 
Postup přípravy:

Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách.
Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.
Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby mixéru SAGE SBL920. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby.
K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk.
Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.
Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu :).
Tip: Kokosový sirup má krásně karamelovou chuť a nízký glykemický index, takže je domácí nutella, v rámci možností, zdravá. Nicméně můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo… nebo nesladit vůbec.